top of page
FEATURED POSTS
FOLLOW US
  • White Facebook Icon
RECENT POSTS

Je to vážně originál?

Každý, kdo se kolem svateb točí, ví, že není náročnějšího zákazníka, než právě nevěsty. A není divu. Svatba je vysněný Den D pro většinu slečen a žádná se nechce nechat připravit o jedinečný zážitek tím, že vše nebude (alespoň jeden den v životě) naprosto perfektní.

Jenže...Internet nás zásobuje záplavou dokonalých fotek z dokonalých svateb. Dříve výhradně zahraničních. Dnes už i českých. Jaká je ale cena za originální svatbu?

Často mi přichází e-maily s přílohou. Je v nich prostá poptávka o výrobu svatebního oznámení. A v příloze? Fotka s oznámením. "Tohle bychom chtěli. Za kolik byste nám ho vyrobila?"

Omlouvám se všem, ale ani za milion.

A proč? Je to prosté!

Je-li v příloze hotové svatební oznámení, znamená to, že jej již někdo vyrábí. Někdo si dal tu práci, vytvořil návrh, nejspíš vyrobil i prototyp. Stálo ho to spoustu času a energie. Ale hlavně notnou dávku autorské invence. A já tohle úsilí respektuji. Proto ode mne žádné kopie nečekejte. Ctím autorská práva a totéž očekávám od všech, kteří se výrobě svatebních tiskovin věnují. Nevěsty tak ode mě obvykle dostávají odpověď, ve které jim nabízím možnost mít vlastní oznámení. Navržené s ohledem na styl jejich svatby, jejich zájmy, představy...

Ale nemohu si nepoložit otázku, co je to vlastně originál?

"Originální autorská grafika". Tuhle nálepku si dá pod svoji tvorbu kde kdo. Ale má na to nárok? Můj pohled je jednoznačný. Skládání motivů do kroužku či obloučku není originální tvorba. Ano, je to tak. O víc totiž často nejde. Motivy zakoupené z obrázkových bank nejsou a ani nemohou být originály v pravém slova smyslu. Nerada bych se kohokoliv dotkla. Ale prosím, pokud tvoříte touto cestou, nevydávejte svoji práci za autorský originál. Zvlášť, pokud cenovka pod hotovým oznámením reflektuje vámi vyložené, nebo spíše nevynaložené, úsilí.

Stále je dost tvůrců, kteří berou do rukou štětce, tužky a tvoří vlastní motivy. Stráví tím spoustu času. Při malování si svítí, spotřebovávají vodu, když vymývají štětce. List za listem jim ze skicáků mizí speciální papíry a závratnou rychlostí mizí barvy, inkousty, tuhy... A když je jejich malý obrázek hotový, chystají ho pro použití v digitální podobě. Čistí, vyrovnávají barvy, elektroměry se točí, počítače hučí.

A když to všechno mají hotové, začne teprve ono Vám známé "Škatulata, škatulata hejbejte se!" A na monitoru se začíná rodit návrh konkrétního oznámení. Někdy se to povede hned, někdy si přejí snoubenci něco překreslit, někdy zkrátka dojde ke změnám v plánování svatby a namalovaný motiv se již nehodí...

Až je konečně grafika hotová, investujete další prostředky i čas do nátisků. Pak rozměřujete (a 1 milimetr je opravdu míra!), řežete, lepíte, skládáte...A je to!

Řekněte sami. Může, po tom všem, být cenovka stejná jako pod zaručeným "originálem"? A tak tedy prosím všechny - tvořte dle svých možností a potřeb. Ale buďte opatrní s tím, co nazýváte autorskou prací. Hází to totiž klacky pod nohy všem, kteří si své motivy musí opravdu poctivě vysedět. Děkuji :-)

© 2015 by DWĚ Studio. Proudly created with Wix.com 

bottom of page